Blog

Česko - francouzská eTwinningová párty v Mnichovicích

19.05.2010 19:42

We celebrated eTwinning's fifth birthday. It was Wednesday 5th May. We went to the castle Hluboká nad Vltavou. We had the task to write down everything connected with number 5 because of eTwinning's fifth birthday. In the castle there were 5 pictures, windows, marriages (50), chandeliers etc. When we came back, we started a party. First we learnt a song ,,Happy birthday´´ in three languages - in English, French and in Czech. Then we went to the dining-room and we sang it and after it (finally) we ate birthday cakes. The best part of the party was the disco. We loved it !

Project blog ... https://etwinningeye.blogspot.com/


5x5x5 = premiéra v Chotěboři

13.05.2010 20:02

Na našem Středním odborném učilišti technickém v Chotěboři jsme se rozhodli oslavit páté výročí eTwinnigu odstartováním našeho naprosto premiérového projektu, v němž spolupracujeme se slovenskou Střední odbornou školou ve Strážském. 

Jako první aktivitu jsme zvolili tzv. „ledolamky“, neboli lámání ledu mezi slovenským a naším týmem. Studenti napsali anglicky své charakteristiky a pořídili svoje fotografie, které jsme umístili do společného pracovního prostředí TwinSpace. Úkolem slovenského týmu bylo přiřadit charakteristiky k jednotlivým fotografiím. To samé jsme my dělali s jejich fotografiemi a charakteristikami.

Ve středu 5. května jsme uspořádali první společnou videokonferenci v angličtině, během níž se všichni členové obou týmů představili a prezentovali své charakteristiky, čímž jsme se dozvěděli, nakolik jsme byli úspěšní v tipování. Slovenská děvčata vyhrála! Na závěr jsme ještě sestavili pět pětičlenných česko-slovenských týmů, které měly na internetu vyhledat odpovědi na pět otázek ohledně eTwinnigu.

Na začátku videokonference jsme pochopitelně museli čelit různým nástrahám, především výpadku ve spojení, trémě a panice. Nakonec jsme vše zvládli, po celou dobu videokonference panovala dobrá nálada, humor a veselí. Slovenským studentkám se naši hoši líbili. U nás ve škole měla videokonference také velký ohlas.

Těšíme se na další spolupráci a eTwinningu přejeme spoustu krásných a zdařilých projektů !!!

 

 

 

Den pětek na ZŠ Neratovice

11.05.2010 16:59

Slavíme vždy s tím, koho máme rádi. A tak malá oslava 5. narozenin  na Základní škole 28. října v Neratovicích nemohla chybět. Přesně 55 přáníček pro Etwinning vyrobili žáci 5., 6. a 7. tříd už předem a ve středu v poledne se sešlo asi 80 dětí, které pracují letos na různých projektech, k vytvoření speciální fotky ve tvaru 5. Byla to ale fuška! Dále jsme si společně prohlédli a přečetli všechna přáníčka a vybírali ta nejpovedenější. Popovídali jsme si také o probíhajících projektech a navzájem se seznámili, se kterými zahraničními partnery spolupracujeme. Nakonec jsme zazpívali tradiční narozeninovou píseň Happy Birthday ... dear eTwinning.
Jitka Klocová a Ania Špírková za všechny neratovické gratulanty.

 

 

Den pětek ve ŠD ZŠ Komenského 754 ve Vítkově

10.05.2010 19:40

V rámci 5. výročí eTwinningu se zúčastnila oslav i všechna oddělení ŠD ZŠ Komenského 754 ve Vítkově, okres Opava, příspěvková organizace.

Když  jsme  jako vychovatelky akci připravovaly, ani ve snu nás nenapadlo, že nabude takového rozměru, jakého nabyla a že se setká s tak velkým zájmem a nadšením dětí.  V den konání akce, tedy 5. 5. 2010 nás nezaskočilo ani nepříznivé počasí. Jako většina pracovníků s dětmi jsme i my zvyklé akčně reagovat na vzniklé, ne vždy očekávané situace.

Na den 5. 5. jsme pro děti připravily Pětkový pětiboj, který se skládal z pěti disciplín:

  • hod pěti kostkami,
  • hledání mezi 5 kartami kartu s číslem 5 (karty byly pochopitelně otočeny lícovou stranou dolů),
  • hledáním čísla 5 mezi x dalšími čísly,
  • pětiskok ( pětiskok do písku byl nahrazen pětiskokem na chodbě),
  • běh v pětici na 55 m – nahrazen štafetou v pětici v chůzi na chůdách-kyblících.

Každý účastník získal na začátku pětiboje herní plán, na který mu byly připisovány body v podobě pětek. Po sečtení všech bodů-pětek přišlo na řadu vyhodnocení a rozdání vámi dodaných upomínkových předmětů.  Kromě toho obdrželo navíc každé dítě účastnický list – jak jinak než s pětkamiJ, sladkou odměnu a omalovánku medvídka s pětkou.

Dětem se akce natolik líbila, že očekávají 6. 6. Den šestekJ.

Děkujeme za zařazení mezi účastníky oslav 5. výročí eTwinningu a za hezké upomínkové předměty pro děti.

 

 

 

 

ZŠ Mánesova v Otrokovicích slavila pětkami

10.05.2010 12:07

„Naše škola se účastnila již několika eTwinningových projektů a žáci se vždy těší na nové. Kooperace s evropskými kolegy a kamarády je lákavá a na škole nám zůstala pěkná hromádka již splněných projektů. Ať už to byl Treasure Island nebo Magic of the colors,“ popsala Helena Holubová, učitelka podílející se na těchto aktivitách.
I tyto důvody vedly k tomu, že se škola přidala k celoevropské výzvě a připravila pro své žáky narozeninovou oslavu s celou řadou soutěží. Organizátoři dodrželi i symboliku spojenou s číslem pět. Soutěžilo pět pětičlenných družstev složených z žáčků pátých tříd. V tělocvičně se odehrával zdravý boj o prvenství v umění spelování, v běhacím diktátu, v sestavování obrazců, v doplňování osmisměrek, ale i v běhu s míčkem na vařečce či hodu kartami na cíl. Každý správně splněný úkol byl ohodnocen razítkem. Po sečtení bodů byly žákům rozděleny dárečky, které dodalo ústředí eTwinningu poštou. Sladkosti pro soutěžící připravilo také Sdružení rodičů školy.
„Zábavy bylo dostatečně a pochválit musíme i ty žáky, kteří nám všem fandili a pomohli vytvořit soutěžní atmosféru. Je dobré vidět družstva, která v týmu spolupracují a záleží jim na dobrém výsledku, byť je to jen forma hry!"

Helena Holubová.

 

ZŠ Zelená, Ostrava

08.05.2010 20:12

Žáci V.B třídy ZŠ Zelená v Ostravě upekli cukroví s jednotlivými písmeny Happy birthday etwinning,ve Vv "upekli" 5 papírových dortů úžasně vyzdobených různými technikami a v Pč ze svých 5krát 5 fotek vytvořili plakát s velkou 5.V Jč sestavovali slova z 5 písmen,věty z 5 slov, souvětí z 5 vět a ve slohu tvořili pohádku nebo bajku ze všech slov,která nějakým způsobem obsahují 5.I v matematice se to 5 je hemžilo. Ve vlastivědě probíráme Evropu.Žáci si vybrali 5 států a našli o nich zajímavosti.Každý z žáků se snažil daný den dostat do žákovské knížky 5 jedniček.Byl to pěkný den.

Marcela Šmídová

Byl to super den. Anežka s maminkou upekly cukroví s nápisem Happy birthday etwinning-na každém cukroví jedno písmenko. A jak chutnalo, až jsme z něj udělali video a fotky. Ve výtvarce jsme "upekli" 5 narozeniných dortů ze všeho, co jsme našli a vyzdobili, čím se dalo. Paní učitelka nám vytiskla 5krát5 našich fotografií a nalepili jsme je na plakát do obrysu obrovské 5. Taky jsme přes den soutěžili,kdo dostane 5 jedniček. Ve 12 hodin SEČ jsme na školním hřišti vypustili mosré a žluté balónky.Bylo to všechno moc fajn.

Žáci V.B

 

Den Pětek na Sedmičce, Kolín

08.05.2010 19:55

I naše škola se na dnešní den těšila. Děti byly nedočkavé a plné očekávání, jaké ty oslavy vlastně budou.

5 vyučujících uspořádalo pro 5 tříd netradiční pětiboj, ve kterém soutěžila pětičlenná družstva o 5 bodů. Soutěž nazvali „Správná pětka“ a jednotlivé disciplíny byly: pět do pětky, pětka v pytlích, pětka skáče a pětkrát hoď. Na závěr bylo vyhodnoceno 5 Správných pětek.Ve 4.A děti strávily 5 vyučovacích hodin v 5 skupinách a plnily 5 úkolů z 5 předmětů (češtiny, matematiky, angličtiny, vlastivědy a přírodovědy). Každá skupina vyrobila svou vlastní pětku. Při výtvarné výchově v 6.A 5 skupin připravilo 5 přáníček  e Twinningu k narozeninám v 5 jazycích, ve kterých současně prezentovali kolínsko. Při hodině německého jazyka v 6.ročníku žáci v 5 skupinách opakovali slovíčka a tvořili věty vždy po 5 ke každému z 5 témat. Práce se všem skupinám vydařila. Za svou snahu byli všichni odměněni 5 dárky od týmu e Twinning.

Den pětek se vydařil a po 5 hodinách všichni odcházeli s pocitem, že ten dnešní den byl moc bezva.

L. Hovorková

 

ZŠ Vodičkova, Praha

08.05.2010 19:48

Vyvrcholením našich oslav bylo rozkrajování dortu.Upekli jsme si pravý anglický dort z pěti ingrediencí a obložili jsme ho pěti krásnými přáníčky, které namalovali naši žáci-výtvarníci. Byli jsme velmi rádi,že jsme mohli přivítat v naší krásné historické škole paní Wohlgemuthovou a pana Chaluše. Děkujeme a držíme etwinningu palce v dalších letech.

 

 

Den pětek na 4. ZŠ v Mostě

07.05.2010 17:28

My jsme se připojili k oslavám 5. výročí právě dne 5. 5. představením pro rodiče. Přesně v 5 hodin a 5 minut odpoledne jsme zahájili přehlídku 5-ti pohádek v anglickém a německém jazyce. Pohádky prolínalo 5 anglických písniček.

Jídelnou školy zněla angličtina a dojatí rodiče mohli porovnávat rozdíly mezi českou Červenou Karkulkou a její anglickou verzí v podání žáků 5. třídy.

Pohádky O veliké řepě a Kůzlátkách, kterou s velkou chutí zahrály děti třetích tříd, byly odměněny také velkým potleskem. Šesťáci si připravili anglické provedení pohádky O dvanácti měsíčkách. Odehráli ji bezchybně.

Trošku smůly měli osmáci, kteří nacvičili pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký v němčině. Na dopolední generálce odvedli maximální výkon, ale během poledne náhle onemocněl hlavní hrdina a tak se předvedení této pohádky o pár dní odložilo.

Děti se do projektu zapojily po všech stránkách. Nejenže se naučily téměř bezchybně cizí texty, ale podílely se i na přípravách celé akce. Na mediálním kroužku vytvořily pozvánky a program pro rodiče. Na výtvarné výchově a během pracovních činností malovaly a lepily kulisy, vyzdobily jídelnu pětkami a logem a dokonce si své vystoupení odmoderovaly.

A víte, co se nám ještě povedlo? Na vystoupení se podílelo 55 aktérů.

Daniela a Lenka z Mostu

 

Den pětek na ZŠ Porubská, Ostrava - Poruba

07.05.2010 16:10

Do oslav 5. výročí eTwinningu se zapojily v hodinách matematiky, češtiny, angličtiny a výtvarné výchovy žáci 1.C - s p.uč. KÖRBEROVOU, 3.B - HOLAJNOVOU, 8.B,C - MALIŠOVOU a 6.A, 8.B,C a 9.B - ŠČUKOVU. Počítali příklady s pětkami, opravovali chybičky v diktátě, psali přání k pátým narozeninám a malovali plakátky na téma "Pět..." . Žáci 5.C pak zjišťovali údaje pro anketu "5 otázek". Fotografie najdete zde https://picasaweb.google.cz/A.scukova/DenPETEK

 

Slavilo i Gymnázium TGM v Hustopečích

07.05.2010 16:00

     Oslava 5.výročí eTwinningu začala na naší škole hned  první vyučovací hodinu, kdy se žáci pěti tříd, sešli ve společenské místnosti, která byla vyzdobena k této slavnostní žlutou a modrou. Žáci si oblékli modrá trička a žluté kšiltovky s logem naší školy, upekli nádherné dorty s modrým a žlutým panáčkem, vyrobili  přáníčka v pěti jazycích a hlavně se výborně bavili. Především žáci primy si tento den pěkně užívali, všichni  zazpívali  Happy Birthday..Hodně štěstí….

      Starší studenti prezentovali všech pět úspěšných projektů, především videa z výměnných pobytů v Toskánsku v Itálii a v Miedznej v  Polsku. Všichni se také už těšíme na výměnný pobyt do Řecka, který se uskuteční v září 2010.

       Rozkrojením dortů a jejich ochutnávkou skončila oficiální část Dne pětek. V dalších vyučovacích hodinách pracovali žáci na úkolech, které řešili zábavnou formou.

Žáci Primy zasílají básničky, které složili v hodině českého jazyka. Myslím si, že se jim moc povedly.

V e-Twinningu spousta škol je,

každý se z toho raduje.

Na výměnný pobyt můžem jet,

a hodně nového se dozvědět.

Mnoho zajímavostí čeká nás..

„doufám, že máte pas!“

Žlutá a modrá k e-Twinningu patří

a přátelství je značkou naší.

(P.Machová,  A. Hurtová, 1.C)

 

Pět let nás e-Twinning hřál,

po boku nám věrně stál.

Žlutá a modrá jeho barvy jsou,

všichni spolu světem jdou.

Odkládá hranice,

spřátelí lidí nejvíce.

Státy a lidé se drží za ruce,

prohlubuje vzájemnou víru více.

Na své cestě po Evropě se směj,

vždy s lidmi dobře se měj.

(L.Karpíšková, 1.C)

 

 

Oslavy Dne pětek v ZŠ a MŠ Kozlovice, F-M

07.05.2010 10:34

Dnešní den 5.5. byl i pátým rokem trvání eTwinningu a  my jsme si ho v ZŠ Kozlovice, F-M připomněli v následujících fotokolážích.

 

 

Vypouštění balonků na Gymnáziu Špitálská v Praze

06.05.2010 22:17

 

 

 

ZŠ Komenského v Mostě

06.05.2010 22:04

 

Podařilo se nám zapojit děti z 5 států a podle stejných pravidel české hry slovní kopaná, vytvořili žáci 55 slov v psané hře Word snake game. Každá řada slov začíná číslovkou pět. Máme už "slovní hady " anglické, české, italské, polské a německé. Ještě se přidaly děti z Turecka, Řecka a Portugalska.
Podle reakcí všech partnerů byla hra pro děti pěknou zábavou. Jen v naší škole se zapojili žáci z pěti tříd. V jiných školách sestavovali "hady" i žáci, kteří ještě nepracovali v mezinárodním projektu a nyní se dověděli více informací o etwinningové spolupráci. Hra přispěla k propagaci etwinningu .
K 5.výročí etwinningu jsme připravili narozeninovou party, s profesionálně vyrobeným dortem, pohoštěním zábavou, hrami a soutěžemi.

Edita Doležalová

 

www.slide.com/r/8J3oq-ARrz8fLtJczt0sgtS8wUKKZBHt?previous_view=lt_embedded_url

www.slide.com/r/YB7n11yLoD80bS7wNWQoorlYa84iZst7?previous_view=lt_embedded_url

 

 

 

55 MINUT S MODROU A ŽLUTOU NA ADRESE ZŠ CHRAST, U POŠTY 5

06.05.2010 21:58

5.5. jsme oslavili 5. výročí eTwinningu, jehož smyslem je partnerská spolupráce škol v Evropě. Symboly oslav bylo číslo 55 ( oslavy 5.5.) a 5 (5. výročí existence), modrá a žlutá barva, které jsou typické pro eTwinning, ale najdeme je i na vlajce EU.
Celá naše škola se do oslav plně zapojila. Doporučili jsme žákům, aby přišli v něčem modrém nebo žlutém. Pedagogové šli příkladem neboť i oni přišli ten den v modrém a žlutém. Někteří měli na sobě dokonce obě barvy.
Organizačně probíhaly oslavy v každé třídě 45 minut a 10 minut bylo věnováno krátkému sportovnímu výkonu v hale. Celkem tedy 55 minut. Učili jsme se s pětkami modro žlutou češtinu,matematiku, angličtinu,vlastivědu, přírodovědu,dějepis,fyziku a další předměty. Také jsme sportovali a malovali. Celá škola se  zúčastnila tradičních Hlemýždích závodů včetně pedagogů. Kromě tradičního 1m jsme letos hlemýždili i 55 cm v pětičlenných družstvech z každé třídy. Další info zde ... https://skola-chrast.net/htm/etwinning_0910.htm


Zapojila se i školní družina s obrazem, kde děti obtiskly žlutou a modrou dlaň a vyjádřily tak symbolicky partnerství a spolupráci.
V ředitelně bylo ten den také modro a žluto. Vedení školy nezůstalo pozadu a obléklo se do těchto barev také.
V řadách našeho pedagogického sboru jsou čísla z pětek zastoupena na 1. i na 2. stupni. Jedna kolegyně je právě ve věku 55 let a druhá je ročník 55.Paní učitelka Modráčková má navíc modrou i ve svém jménu.


Bohužel kolegyně Žluťáčková se zde nevyskytuje. Když se projdete po chodbách naší školy, všude je modro a žluto.

ZŠ Lichkov - Den pětek, plavecká štafeta

06.05.2010 21:43

ZŠ Lichkov – Naše rovnice je 5.5.5 = 125 metrů za 5,52.Ve středu 5.května 2010 jsme se zapojili do oslav aktivity eTwinning, která letos slaví 5 let. Den pětek celá škola proplavala na plaveckém bazénu v Ústí nad Orlicí. Naši štafetu tvořilo 5 týmů, v každém týmu bylo 5 plavců a každý plavec uplaval 5 metrů = 125 metrů za 5,52. Plavání jsme zakončili vodní házenou

 

 

Oslava v Kralupech nad Vltavou

06.05.2010 21:14

5. narozeniny eTwinningu  na ZŠ Kralupy n/V, Gen. Klapálka oslavili ti nejmladší i ti nejstarší z druhého stupně. Deváťáci soutěžili ve dvou skupinách ve znalostech reálií Austrálie. Obě skupiny předkládali svým konkurentům co nejzáludnější otázky . Na každou otázku měli soutěžící 5 minut na  vypracování. A že si ten čas kontroloři hlídali!! Žáci pracovali ve dvou PC pracovnách a měli k dispozici dostatečný počet počítačů – pomocníků. Každá skupina vyslala vždy zástupce se svojí otázkou, ten dohlížel na dodržení časového limitu. Takto se vystřídalo vždy pět zástupců z každé skupiny. Výsledek byl nerozhodný, což vedlo k mnoha spekulacím! Ti nejmladší pracovali ve skupinách a jejich úkolem bylo řešit hádanky, testy, doplňovačky, vše samozřejmě 5x. Časový limit byl 35 minut. To proto, aby si každý mohl vychutnat ve zbytku hodiny dovezený narozeninový dort z Prahy!

M. Gleichová

 

Oslavy na ZŠ Nádražní v Hustopečích

06.05.2010 18:46

 

I na naší „Nádražce“ se slavily eTwinningové narozeniny. Přesněji je slavila 4.A, 5.A a 6.A, tedy třídy, které jsou do mezinárodních projektů zapojeny.
Symbol pětky se kolem nás objevoval po celý den.
Nejdříve se 55 žáků rozdělilo do PĚTi skupin, v nichž posléze plnili PĚT různorodých úkolů.
Prvním úkolem bylo vyrobit narozeninový dort. Škoda jen, že byl z papíru.
Druhou disciplínou byl vědomostní test, pro ostřílené etwinningáče to ovšem nebyl žádným problémem. Znalosti o Polsku, Nizozemsku, Slovensku, "Spojeném Království" a Česku získali již během svých projektů.
Na třetí disciplínu jsme se přesunuli do tělocvičny. Ve týmech jsme si vyzkoušeli sporty typické pro jednotlivé partnerské země - skoky, kriket, fotbal, hokej, běh v dřevácích - tedy vlastně gumácích, dřeváky to neustály.
Jazykové znalosti procvičili žáci čtvrtým úkolem.
Tím pátým bylo vytvoření skutečného dortu. Vrcholem oslav byla jeho konzumace a vyhodnocení PĚTiboje. Možná byste čekali, že zvítězí ti nejlepší, ale omyl. Symbolem dne byla PĚTka, takže vítězem se stali ti poslední. Ale co, vždyť i Vy se možná řídíte heslem: To nejlepší nakonec!

Pavla Vytrhlíková

 

 

Oslava eTwinningu na SŠITSP v Brně

06.05.2010 17:14

5. května jsme oslavovali 5. narozeniny etwinningu. Končili jsme projekt European Bridges, kde studenti vytvářeli vlastní scénář a potom ho nacvičili a zahráli.  Nejprve jsme se podívali na obě videa, která jsme s partnery nahráli a bavili se o tom, kdo scénář zahrál lépe. Potom jsme našim francouzským parnerům poslali pozdravy a blogu našeho twinspacu. Podívejte se na adresu:https://new-twinspace.etwinning.net/web/p17240/welcome

A na závěr jsme odpověděli  na kviz o našem projektu a našich parnerech. Bylo v něm, jak jinak, pět otázek:

Quiz – 5 questions about our partners:

  1. What is the name of the French school and where is it?
  2. What is the name of the French teacher?
  3. What were the names of the two French boys?
  4. What is the most popular reality show among the French students what is it about?
  5. How many French students do not like reality shows?

 

Pro ty, co nerozumí anglicky – hledali jsme na webu informace o naší partnerské škole a o tom, kde ve Francii leží, hledali jsme jména francouzké paní učitelky a některých studentů a hledali jsme , jaké pořady mají francouzští studenti rádi.

Nakonec jsme si rozdali dárečky, a těšíme se na další etwinningový projekt.

 

 

Oslavy Dne pětek ve škole při Sanatoriích Klimkovice

06.05.2010 17:07

Žáci vymýšleli příklady, křížovky, hledali 5 světových nej, psali pohádky, básničky, kreslili a malovali číslo 5 a ve školní družině postavili narozeninový dort.

 

 

Báseň o 5 bez nadpisu

Když nám učitelé pětku daj

Děti jich pak hodně maj 

Všedních dnů je pět

Hned mě napadne plno vět

Páté narozeniny to je věc

Starší jsi hned, než bys řekl švec

Ruka, noha má pět prstů

Žádný strom nemá jen pět listů

Etwinning má pět let

Tuhle báseň jsem vymyslela hned

 

Dalsí básně a úlohy najdete zde ... Výtvory žáků.doc (33,5 kB)

 

Den velkých 5 - ZŠ Okružní, Most

06.05.2010 09:39

Tak den D nastal!! Čeká nás velká legrace, snad, pokud všechno klapne!
Nafouknout poslední etwinningový balónek, připravit vodu na kafčo a nakrájet modro-žlutou buchtu.
Á Á Á první rodiče jsou tady, přišli s úsměvem. ( Každý pátý rodič obdrží malý dáreček  ), Dostávají buchtu a usedají k interaktivní tabuli. Tady se seznamují s novinkami v etwinningu, prohlížejí si naše blogy , chválí děti za získání certifikátů a práci kterou vytvořily a konečně připíjejí etwinningu k narozeninám!!!! 
Tak je čas začít soutěžit! Čeká nás pětiboj, máme dva týmy – modrý a žlutý, tak do toho!!! A rodiče fandí, děti soutěží ( pojídají koláčky, vybírají země EU,
skládají etwinningovou báseň , vaří ekologický dortík v modro-žlutých barvách a nakonec běží štafetu na 55 metrů ).
A kdo vyhrává? No…. Obě družstva získávají stejný počet bodíků, výskot a jásot se nese tělocvičnou. Už jen odměnit vítěze, popřát hlasitým pokřikem etwinningu a v září na maratónu zase AAHOJJ!!  

 
Z Mostu živě Evík a Štěpánka

 

 

Oslavy 5.narozenin etwinningu na Gymnáziu Česká Lípa

06.05.2010 08:26

Naše škola také přispěla k oslavě 5. narozenin  oblíbeného programu eTwinning. Začala třída kvarta B, kterou navštívil občan Velké Británie a v hodině anglického jazyka pobesedoval na téma školství, náboženství, pracovní příležitosti ve Velké Británii. Studenti, kteří jedou v červnu na jazykový kurz do Anglie, tak měli možnost zkusit si porozumět rodilému mluvčímu.Třída prima B oslavila 5.květen soutěžemi v anglickém jazyce, informací o eTwinningu a o tom, co je čeká příští rok a nakonec jsme vzpomněli na konec druhé světové války a osvobození Plzně s autentickými materiály.Další třída, která slavila, byla sekunda A, vypustili jsme před školou modré a žluté balónky a připravili jsme podcast o českém jídle v anglickém jazyce.V odpoledních hodinách jsme se věnovali sportu. Třída tercie B si zahrála sportovní hry, které jsme se naučili v projektech eTwinningu. Největší úspěch měla španělská hra raspell. Na závěr studenti vypustili balónky na počest eTwinningu.Oslavy zakončili nejmladší děti. Dívky z obou prim si zasportovaly ve znamení  pětek. Družstva po pěti bojovala v pětiboji a vítězové budou zítra odměněni.

Doufám, že se oslava všem zúčastněným líbila.

Napsala Mgr. Naděžda Kadlecová

 

SŠT Přerov

06.05.2010 08:17

Žáci dvou tříd řešili dnes kvíz s 5 x 5ti otázkami, Všechny se týkaly eTwinningu a pro jejich řešení si všichni důkladně prošli oba webové portály (www.etwinnig,cz a www.etwinnig.net) i školní stránky. Tam totiž mohli najít odpovědi na kvízové otázky. Náš kvíz přikládáme - kdo chce, může si ho zkusit vyřešit. Dozvíte se o eTwinningu, co jste možná ještě nevěděli. A za dobře odvedenou práci byla samozřejmě odměna - dárky od NSS. Děkujeme!

 

 

Kvíz najdete zde ... Kviz.pdf (66,2 kB)

Zita Havranová

 

5. 5. 2010 Oslava 5. výročí eTwinningu aneb jak sivická škola zdobila 5ti poschoďový dort...

06.05.2010 08:10

Přesně před 5ti lety se narodil eTwinning a naše škola se připojila k evropským oslavám tohoto milého výročí. Čtyři roky nás eTwinnig doprovázel při našich školních aktivitách a máme na co vzpomínat. eTwinning nám ukázal a umožnil, že škola se neučí jen ze školních lavic, ale moderně, zábavně a přátelsky.

Dnes jsme si stihli i zavzpomínat na předešlé úspěchy, ale hlavně oslavovat. Na Den pětek jsme vyrobili pětiposchoďový dort - s 5ti vlaječkama, s 5ti svíčkama, ve žlutomodrých eTwinningových barvách. Zdobilo 5 tříd a pomáhalo 5 učitelů. Kolik jedlíků potom dort ochutnalo, to už přesně nikdo nezjistí.

Děkujeme všem dětem za spolupráci, paní Ireně Polachové za upečený dortový korpus, Polzerovým za marcipán a eTwinningu za to, že nás škola baví:)

 

 

 

Pětileté narozeniny modrožlutého v ZŠ Hrochův Týnec

06.05.2010 08:05

Aktivita etwinning oslavila své 5ti leté výročí i na ZŠ v Hrochově Týnci prostřednictvím skype-konference, které se zúčastnili žáci 8. ročníku a partnerská škola v Rumunsku. Celé virtuální setkání začalo v 11 hodin rumunského času a v 10 hodin času našeho. Děti si předem připravily otázky pro své rumunské kamarády. V jejich projevu byla znát značná nervozita, vždyť hovořily mnohdy úplně poprvé veřejně anglicky a ještě navíc na kameru! Učebnu jsme vyzdobili modrými a žlutými balónky, během dne děti vypracovaly vědomostní a zábavné dotazníky s motivem čísla 5. Do etwinningového portálu jsme vložili pro našeho partnera křížovku s motivem dnešního výročí. Uvidíme, jak se s tím Rumuni poperou… Během rozhovoru s rumunskými studenty jsme se dozvěděli, že prázdniny jsou v Rumunsku celé tři měsíce, že pojedou na školní výlet do rumunských hor, jejich národní zvíře je prý mědvěd, oblíbené barvy jsou modrá a žlutá, národními sporty jsou fotbal a sport jménem „oina“ - velmi podobný basebalu. Studenti z Rumunska se dobrovolně věnují ve volném čase dětem, které jednak doučují a dále se starají o jejich volnočasové aktivity. Partneři by s námi rádi spolupracovali i v příštím školním roce, proto jsme se dohodli, že si téma další spolupráce necháme uzrát v hlavě přes prázdniny. Rumunská strana podle nich oslaví 5ti leté trvání etwinningu vypuštěním přátelských balónků v poledne jejich času. My jsme na závěr společně snědli bábovkový dort s naší oblíbenou číslicí 5.

Fotogalerii ze skype-konverence je možno vidět zde:

 

etwinning conference skype


/Jana Žemličková, Mirka Filipi/

 

 

ZŠ a MŠ Lískovec, Frýdek - Místek

05.05.2010 20:29

Žáci naší školy spolu s učiteli připravili několik aktivit k pátému jubileu eTwinningu. Děti měly možnost si zasportovat, ale také vyzkoušet pokusy. To vše mělo společný znak – PĚTKU! Ale jinak byli všichni jedničky! 1+1+1+1+1 = 5

Děti měly možnost si zasportovat, ale také vyzkoušet pokusy.

Potápěč č. 5 https://www.youtube.com/watch?v=TOHWyO5vAPE

Trik s pěti kartami https://www.youtube.com/watch?v=tdxIwsVIIEE

Pět a pět vajíček https://www.youtube.com/watch?v=s-fRYZ8ofmE

Kouzelník s pětkou https://www.youtube.com/watch?v=jYex7KA9Jgs

Libor Kvapil

K eTwinningu patří pohyb aneb Pět karimatek

Puzzle - eTwinning

Oslavy na Červeném vrchu, Praha 6

05.05.2010 20:20

Naše škola se přidala k oslavám 5. narozenin projektů eTwinning. K oslavě na naší škole se mohou přidat naši žáci a učitelé tím, že do 12. května vytvoří prezentaci nebo leták s pěti fotkami věcí a zážitků, o kterých by si žáci/učitelé chtěli s kamarády z jiných evropských zemí v projektu Etwinning povídat (volný čas, jídlo, oblíbené předměty a podobně), přidáváme se tak ke dni pětek.

https://zscvrch.posterous.com/

Petr Naske

ZŠ J. A. Komenského Louny

05.05.2010 19:42

5. narozeniny aktivity eTwinning oslavila 6.B v hodině matematiky. Vymýšleli a řešili jsme úlohy, které byly samá pětka. Tentokrát ale jen ve výsledcích :-). Tématem všech úloh byl eTwinning, postavy z našeho projektu "Spadla z oblakov ..." a samozřejmě Žlutý a Modrý.

Vše jsme zdokumentovali...

 

Dana Tužilová + 6.B

ZŠ Bechyně

05.05.2010 18:14

Do projektu eTwinning jsme se zapojili minulý školní rok, kdy jsme stihli vypracovat 3 projekty s různými partnery ze Španělska, Polska a Itálie. V současné době pokračuje jeden projekt LET´S WORK TOGETHER, který uskutečňují žáci 6.B ve spolupráci s C. P. Asturias (Španělsko) a Szkoła Podstawowa nr 5 z Oddziałami Integracyjnymi (Polsko) a který je zaměřen hlavně na komunikaci v anglickém jazyce a samozřejmě na přiblížení partnerských kultur.

K výročí eTwinningu žáci z 6.B (Kladia Gonsiorová, Veronika Vosecká, Zdenka Sosnová, Kamila Stoulilová, Tereza Vosecká, Karolína Patíková, Petra Syrovátková, Dominika Švejdová, Jesika Pekárová, Adam Pícek, Viktor Škopan, Radek Šťastný, Dominik Římánek, Jakub Veverka, Dominik Šonka) vyrobili přání z modelíny, které jsme využili k vytvoření prezentace – přání k 5. narozeninám. S podobným záměrem (prezentace – přání) je i práce 8.A (Anna Chaloupková, Martina Doudová, Sofia Kmentová, Andrea Košatová, Tomáš Fidler, Jan Krubl, Ladislav Hemer, Michal Černý, Tomáš Kratochvíl), kteří své přáníčko namalovali na tabuli. Třída 8.A byla zapojená do loňského projektu GETTING TO KNOW EACH OTHER, který realizovali ve spolupráci s Gimnazjum nr 1 z Oddziałami Integracyjnymi w Rydułtowach (Polsko), v letošním roce se zúčastnili projektu LEGEND (Letting English Lessons Get Easily a New Dimension), který uskutečnili spolu s Szkoła Podstawowa nr 5 z Oddziałami Integracyjnymi (Polsko) a který probíhal během prvního pololetí tohoto školního roku.

Aneta Petrunová